Osteopathie is een zachte behandelmethode die ernaar streeft het natuurlijk evenwicht in het lichaam in balans te brengen.

Een paard kan op verschillende manieren laten zien dat er ergens een disbalans in het lichaam is;
- verzet tijdens het werk
- Bokken, steigeren of juist niet meer willen bewegen
- zijn rug wegtrekken tijdens het poetsen
- bijten
- bepaalde oefeningen niet meer kunnen
- ander gedrag vertonen

-…..

De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam om te achterhalen waar het probleem zich situeert. Er wordt gecontroleerd op soepelheid, bewegingsbeperkingen, spanningen. Deze kunnen zich uiten in blokkades of in spanningsvelden.


Een combinatie van verschillende veilige technieken zoals manipulaties, dry needling, fasciale technieken en cranio-sacraal worden ingezet om het paard spanningsvrij en los te krijgen. 
Hierbij wordt het zelfgenezingsproces van het lichaam aangesproken met het doel het evenwicht (homeostase) te herstellen.
Voorop / vooraan staat bij mij dat de natuurlijke fysiologische grenzen van het paard worden gerespecteerd en niet overschreden. 
Een rustige aanpak en mijn intentie om mij met het paard te verbinden is voor mij essentieel om het beoogde doel te bereiken.


Cranio-sacrale technieken sluiten een behandeling af. Zodat het paard ook volledig ontspannen de behandeling kan afsluiten. 

Indien nodig kan als fine tuning Dry Needling worden ingezet, waarbij met acupunctuur naalden of met krachtige vingerdruk de triggerpoints uit de spieren worden losgemaakt. 
Het paard staat dus op het einde van de behandeling helemaal relax en ontspannen erbij! 

 

Als laatste wordt er altijd in overleg met de eigenaar of ruiter een verdere behandelplan besproken. 
Het is voor mij essentieel dat het paard nooit wordt stil gezet. Bepaalde oefeningen doen zijn een must! 
Dit om te zorgen dat het paard los blijft, maar ook om het paard sterker te laten worden. 
Dit hangt allemaal af van het niveau van het paard en zijn ruiter, waarbij dus afgestemd wordt op precies deze combinatie! 

 

Niet alleen voor de mens maar ook voor het paard is juiste voeding ontzettend belangrijk. Hierin heb ik mij door bijscholingen verdiept en kijk er graag naar, indien dit nodig is.


Behalve soepele spieren en gewrichten moet ook het niveau van organen in balans zijn. Daarom werk ik ook graag met natuurlijke supplementen, waarmee ik over de jaren heen, goede resultaten mee heb bereikt.
Een paard met maagklachten zal zeker en vast niet goed in zijn vel zitten en hierdoor op alle vlakten minder goed kunnen presteren. 
Maken wij het lichaam los op het niveau van gewrichten en spieren, maar van binnenuit zitten nog spanningen, zal het paard zich weer vast gaan zetten. Dit kan voorkomen worden door aan het inwendige net zoveel aandacht te schenken/geven. 
Supplementen waarmee ik werk, zijn afkomstig van bedrijven die al jaren ervaringen met voeding voor paarden hebben en o.a. ook met dierenartsen samenwerken. 

 

Voor meer info kunt u altijd vrijblijvende sturen of bellen naar 
sharms@live.nl
0032 4 89842784

 

Opleidingen/bijscholingen:
Advanced Practitioner Equine Health Care
Equine Touch Level 4
Dry Needling
Voeding paard
Medical Taping 
Lymfedrainaige
The Whole Horse Dissection (7 keer gevolgd) 
Horse Complete kruiden 
Paardenhouderij en Management niv 4